Resurse educaționale deschise

Activități

A. Activități privind îmbunătățirea competențelor de Pedagogie digitală a cadrelor didactice (programul de formare în competențe de Pedagogie digitală)

Programul de formare este acreditat de catre Ministerul Educației și Cercetării si va avea o durată de minimum 100 de ore, 44 ore sincron și 56 ore online asincron, acoperind competențele referitoare la 6 domenii :

  1. Rolul competențelor digitale ale cadrelor didactice (DigCompEdu 1)
  2. Resurse educaționale digitale (DigCompEdu 2)
  3. Predare, învățare și evaluare cu tehnologii digitale (DigCompEdu 3 și 4)
  4. Tehnologii digitale în educație – privire de ansamblu DigCompEdu 6)
  5. Potențialul tehnologiilor pentru învățare activă (DigCompEdu 5)
  6. Pedagogia digitală și provocările viitorului apropiat (DigCompEdu 1 și 6).

Toți profesorii formați vor elabora o resursă educațională de tip RED, conform cerintelor din Ghidul Soliciantului, iar cel putin 1500 de resurse elaborate de catre profesorii din grupul tinta vor fi publicate pe platforma dedicata, ca resurse deschise pentru utilizarea ulterioara.Pentru activitățile de formare de

tip asincron Universitatea din Craiova va folosi o platforma e-learning, care va asigura trasabilitatea procesului de formare. (Platforma utilizata de catre Universitatea din Craiova este equis.ucv.ro )

Participanții din grupul țintă vor fi sprijiniti prin activități de mentorat, coaching, shadowing (formare/învățare la locul de muncă), pentru aplicarea în procesul didactic, a competențelor dezvoltate după finalizarea programului, inclusiv prin facilitarea unor comunități de învățare si în elaborarea materialelor educaționale deschise și publicarea pe o platformă care să servească drept modele de bune practici;

 În cadrul proiectului, cadrele didactice vor beneficia de experiența formatorilor în domeniul pedagogie digitală/instruire asistată de calculator/utilizarea mediilor digitale în educație și formare dovedită în cadrul desfășurării cu succes a cursurilor și evaluărilor online din timpul pandemiei.

Pentru activitățile de formare de tip asincron Universitatea din Craiova va folosi o platforma e-learning, care va asigura trasabilitatea procesului de formare. (Platforma utilizată de către Universitatea din Craiova este equis.ucv.ro)

Profesorii formați vor elabora o resursă educațională de tip RED, care va fi publicată pe platforma dedicata, ca resurse deschise pentru utilizarea ulterioara.

B. Activități privind aplicarea în procesul didactic a competențelor îmbunătățite

Pentru fiecare participant (cadru didactic din învățământul preuniversitar de stat) certificat în Pedagogie digitală, se asigură sprijin pentru susținerea activităților de predare prin metode digitale.

Cadrele didactice vor avea acces la instrumentele de baza minim necesare, respectiv o platforma e-learning și un editor de resurse educaționale deschise, în limba română.

Resursele educaționale deschise produse de profesori vor fi dezvoltate folosind modelul de referință consacrat internațional pentru obiecte de conținut care pot fi partajate și modificate ulterior (Sharable Content Object Reference model), utilizând instrumente software ce facilitează o dezvoltare corespunzătoare.

Resursele educaționale deschise produse de profesori vor fi dezvoltate folosind modelul de referință consacrat internațional pentru obiecte de conținut care pot fi partajate și modificate ulterior (Sharable Content Object Reference model),
utilizând instrumente software ce facilitează o dezvoltare corespunzătoare.

Scroll to Top